Вдъхновяващият учител, историк и изследовател от Свиленград Димитър Гилев спечели

...
 Вдъхновяващият учител, историк и изследовател от Свиленград Димитър Гилев спечели
Коментари Харесай

Будителят на 2022 преподава история с костюми от миналато

 

Вдъхновяващият преподавател, историк и откривател от Свиленград Димитър Гилев завоюва вота на публиката в националната социална акция на БНР " Будител на годината 2022 ". Резултатите от гласуването бяха оповестени на тържествена гала на празничния 1 ноември, излъчена в цифровите платформи на БНР, dir.bg и actualno.com и по bTV.

 

Победителят в " Будител на годината 2022 ", Димитър Гилев, прикани всички българи да се пробудим и осъзнаем, че сме античен народ с история. Настоя да спрем да приказваме за България като за страна, а да осъзнаем, че тя е отечеството ни.

 

Затова и постоянно влиза в клас с костюм от предишното, с цел да преподава достоверно, а в своята интернет платформа " Древна България " Гилев качва клипове, публикации и изявления, с които цели пробуждането на българския народ. Материалите към този момент са над 1500.

 

" Преподавам историята с възприятие, за нея не се приказва изсъхнало, тъй като по този начин се получава едно разпореждане на обстоятелства по никакъв метод не може да предизвика интерес в децата… ", показа той на тържествената гала.

 

29-годишният преподавател добави, че желае да научи учениците си на чест, морал, дълг, родобюлие, отечественознание: " Отечеството символизира духовното единство на един народ, по тази причина моята задача е да възпитам в децата да градят бъдещето на България. Историята не е единствено нашата памет, та е и гръбнакът на народа, а без гръбнак не можем да стоим изправени ".

 

Димитър Гилев беше един от десетте финалисти в деветото издание на  акцията „ Будител на годината “, определени от журито (проф. Огнян Герджиков, доктор Румен Манов, Светослав Иванов, Даниел Ненчев, Елеонора Гаджева, Добрина Чешмеджиева и Ива Дойчинова) измежду стотици оферти от слушателите на БНР.

 

Наградата " Аз, буки, веди – Знание " на статуя Александър Пройнов връчи генералният шеф на публичната медия Милен Митев с думите:

 

“Във време на все по-ожесточено опълчване, тази акция продължава да ни сплотява. Именно това възходящо разделяне в обществото прави потребността от будителите през днешния ден все по-голяма.

 

В епохата на Българското възобновление будители са били тези, които са работили за просвещението и запазването на националното ни съзнание като българи. Днес будител може да е всеки от нас – аз, вие, индивидът до вас с персоналния си образец за положителното, което вършим, с идеите, зад които заставаме,  развиваме и отстояваме.

 

„ Богатий с парите, сюрмахът с труда, момите с иглата, учений с мозъка “ – по този начин разказва Иван Вазов хората към един свят национален будител – и това важи за днешните кампании-финалисти в „ Будител на годината 2022 “. Те са доста разнообразни, само че всички имат способността да ни сплотяват. “

 

Специалната премия на Българското национално радио получи проф. Мартин Вечев, визионерът на бъдещето от INSAIT, който съумя да сложи България в центъра на света със заряда, хъса и силата си. Наградата връчи Димитър Димитров, член на УС на БНР.

 

Наградата на bTV Media Group, сътрудник на акцията „ Будител на годината 2022 “, получиха двама души с големи сърца -  Силвена Христова и Красимир Ламбов, създателите на Фондация " Живот със Синдром на Даун ", които прекатурнаха визиите на българите за слънчевите деца, и които демонстрираха на всички, че това положение надалеч не е присъда, а предизвикателство. Наградата връчи основният действен шеф и изпълнителен шеф на bTV Media Group Господин Йовчев.

 

По време на церемонията публиката в Pirotska 5 Event Center приветства и още едни будители и тяхната вдъхновяваща музика – група „ Остава “, които тази година означават 30 години на сцената. Историята на " Остава " е вплетена в живота на генерации българи с помощта на песни като " Ще дойдеш ли с мен ", " Мъничко дребосъче ", " Шоколад ", " Бесен ", " Океан ".

 

Характерният жанр на групировката, характерният и сетивен вокал на Свилен, текстовете, които ни карат да се замислим, са измежду аргументите " Остава " освен да " остане " 30 години на музикалната сцена, само че и да е следвана от хиляди фенове.

 

Националната акция " Будител на годината 2022 " се реализира с финансовата поддръжка на " Дънди Прешъс Металс Челопеч " ЕАД и Национален дарителски фонд „ 13 века България “.

 

Още детайлности в.

 

Можете да гледате церемонията 

 

Снимки Кристина Костова, БНР
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР